HTML

durumdara

Friss topikok

  • Tiburc: Ez az egész olyan ismerős... (2012.09.16. 12:45) Tenyészfaj?
  • Intizar: A legendabeli gazda ugyan csak takarékossági okokból akarta leszoktatni lovát az evésről. De majdn... (2010.09.20. 20:12) Kevesebb többet hoz
  • G.Freeman: Marhaság. A fedezetlen pénzkibocsátás inflációt okoz-ahogyan a lanti képen látható, a pénz olyan ... (2010.02.27. 14:31) A hit, mint kollektív gazdasági megegyezés

Demokrácia kizsákmányoló alapon?

2010.06.08. 19:11 durumdara

David C Korten

Alapigazság,hogy a demokráciát nem lehet felülről bevezetni vagy külföldről exportálni.

Az igazi demokrácia a saját gyakorlása során születik meg.

A valódi gazdagság:

A valódi gazdagságnak belső, elválaszthatatlan értéke van, ellentétben a csereértékkel.

A valódi gazdagság mértéke az élet, nem a pénz. A gazdagság legfontosabb megnyilvánulási formái nem árazhatóak be és nem is vásárolhatóak meg a piacon.

Ezek közé tartoznak az egészséges, boldog gyerekek, a szerető család, a gondoskodó közösség és a csodálatosan szép, egészséges természeti környezet.

Francia falu, új alapeszmékkel - Vigyázat, ehető!

A valódi gazdagság tartalmazza tovább mindazt, a sokféle dolgot, amelynek belső: művészi, lelki vagy használati értéke van, és elengedhetetlen az élő gazdagság sokféle formájához.

(Harcosok klubja: Mi az a dunyha?)  

Ezeknek lehet éppen piaci áruk is, de nem feltétlenül. Ilyen az egészséges táplálék, a termékeny föld, a tiszta víz és tiszta levegő, gondoskodó kapcsolatok és szerető szülők, oktatás, egészségvédelem, a mások szolgálatára adó alkalmak 

(Békés Harcos: A mások szolgálata)

kihasználása, továbbá idő a meditációra, lelki elmélyedésre.

A gondoskodó kapcsolatok lényeges szerepe miatt a valódi gazdagság pénzre vagy javakra váltása, amely általában a kapcsolatok átváltását is jelenti, jobbára csökkenti a kapcsolatok valódi értékét.

Ennek egy példája a szülői gondviselők helyettesítése fizetett gyermekgondozókkal.

(Szellemekkel Suttogó - A démoni gyermek)  

A fantomvagyon gazdaságával ellentétben a pénzt valódi jólét (vagy inkább jól-lét) gazdaságában nem az érték tárolására vagy mérésére használják, hanem csakis cserék közvetítőjeként.

(Lásd a betiltott kalákát, vagy szívességi cseréket)

A fantomvagyon gazdasága pénzzé alakítja át és áruként kezeli a kapcsolatokat, hogy növelje a pénztől való függést, míg a valódi jólét gazdasága előnyben részesíti a kölcsönös gondoskodás alapján álló kapcsolatokat, amelyek csökkentik pénztől való függést.

 

* * *

Szólj hozzá!

Címkék: közösség c segítség együttműködés gazdaság piac pénz motiváció szegénység kizsákmányolás david gazdagság korten

A bejegyzés trackback címe:

https://durumdara.blog.hu/api/trackback/id/tr962069374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása